Sita Mata Aarti Lyrics in Hindi English

image_pdfDownload PDF

Sita Mata Aarti Lyrics in Hindi

आरती श्री जनक दुलारी की ।
सीता जी रघुवर प्यारी की ॥

जगत जननी जग की विस्तारिणी,
नित्य सत्य साकेत विहारिणी,
परम दयामयी दिनोधारिणी,
सीता मैया भक्तन हितकारी की ॥

आरती श्री जनक दुलारी की ।
सीता जी रघुवर प्यारी की ॥

सती श्रोमणि पति हित कारिणी,
पति सेवा वित्त वन वन चारिणी,
पति हित पति वियोग स्वीकारिणी,
त्याग धर्म मूर्ति धरी की ॥

आरती श्री जनक दुलारी की ।
सीता जी रघुवर प्यारी की ॥

विमल कीर्ति सब लोकन छाई,
नाम लेत पवन मति आई,
सुमीरात काटत कष्ट दुख दाई,
शरणागत जन भय हरी की ॥

आरती श्री जनक दुलारी की ।
सीता जी रघुवर प्यारी की ॥

Sita Mata Aarti Lyrics in English

Aarti Shri Janak Dulari Ki,
Sita Ji Raghuwar Pyari Ki.

Jagat Janani Jag Ki Vistaarini,
Nitya Satya Saket Vihaarini,
Param Dayamayi Dinodharini,
Sita Maiya Bhaktan Hitkaari Ki.

Aarti Shri Janak Dulari Ki,
Sita Ji Raghuwar Pyari Ki.

Sati Shromani Pati Hit Kaari Ni,
Pati Seva Vitt Van Van Charini,
Pati Hit Pati Viyog Swikaarini,
Tyag Dharma Murti Dhari Ki.

Aarti Shri Janak Dulari Ki,
Sita Ji Raghuwar Pyari Ki.

Vimal Kirti Sab Lokan Chhaayi,
Naam Let Pawan Mati Aayi,
Sumirat Kaatat Kasht Dukh Daayi,
Sharangaat Jan Bhay Hari Ki.

Aarti Shri Janak Dulari Ki,
Sita Ji Raghuwar Pyari Ki.

About Sita Mata Aarti in English

“Sita Mata Aarti” is a devotional hymn dedicated to Goddess Sita, the beloved consort of Lord Ram and the divine embodiment of purity, devotion, and virtue. Goddess Sita is revered as the ideal woman in Hinduism, known for her unwavering dedication, courage, and selflessness. This aarti praises her qualities and seeks her blessings for peace, prosperity, and spiritual growth.

The aarti begins by acknowledging Sita’s divine qualities as the daughter of King Janaka, the embodiment of beauty, grace, and purity. It highlights her role as a devoted wife, loving mother, and a symbol of strength and resilience in the face of adversity. The hymn emphasizes her selfless service and sacrifices for the well-being of her family and kingdom.

The song also praises her unwavering devotion to Lord Ram, her patience during her abduction by Ravana, and her eventual triumph over evil. Sita Mata is depicted as the ultimate symbol of righteousness and dharma, whose devotion to truth and love is unparalleled. By singing the “Sita Mata Aarti,” devotees seek her blessings for overcoming life’s difficulties, attaining spiritual wisdom, and experiencing divine peace and protection. The aarti serves as a reminder of the values of devotion, purity, and selflessness in one’s life.

About Sita Mata Aarti in Hindi

“सीता माता की आरती” एक भक्ति गीत है जो माता सीता की महिमा का बखान करता है। माता सीता, भगवान राम की पत्नी और आदर्श नारीत्व की प्रतीक हैं, जिनका जीवन धर्म, सत्य, और बलिदान का उदाहरण है। यह आरती माता सीता के अद्वितीय गुणों और उनके जीवन के महत्वपूर्ण पहलुओं को श्रद्धा और भक्ति के साथ व्यक्त करती है।

आरती की शुरुआत माता सीता के दिव्य रूप की पूजा से होती है, जिन्हें राजा जनक की पुत्री और धरती पर भगवान राम के साथ एक आदर्श जीवन जीने वाली देवी के रूप में सम्मानित किया जाता है। माता सीता ने कठिनाइयों का सामना करते हुए अपने पतिव्रता धर्म का पालन किया और कई संकटों से पार पाई। उनकी वफादारी, साहस, और समर्पण ने उन्हें हर युग में नारी के लिए एक आदर्श बना दिया।

इस आरती में माता सीता के माता-पिता, उनके समर्पण, और उनके जीवन के संघर्षों का वर्णन किया गया है। आरती का उद्देश्य माता सीता से आशीर्वाद प्राप्त करना है, ताकि जीवन में सुख, शांति, और समृद्धि मिले। यह आरती भक्तों को सच्चे मार्ग पर चलने और धर्म के प्रति अपने कर्तव्यों को निभाने के लिए प्रेरित करती है।

Check Also

Falgun Ki Gyaras Pe Bhajan Lyrics in English Hindi with Meaning

Falgun Ki Gyaras Pe Bhajan Lyrics in English Hindi with Meaning

Falgun Ki Gyaras Pe Bhajan Lyrics in Hindi फाल्गुन की ग्यारस पे,रंग गुलाल …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You cannot copy content of this page