Swaminarayan Arti Lyrics in Hindi
जय स्वामीनारायण, जय अक्षरपुरुषोत्तम,
अक्षरपुरुषोत्तम जय, दर्शन सर्वोत्तम
जय स्वामीनारायण
मुक्त अनंत सुपुजित, सुंदर साकारम्,
सर्वोपरी करुणाकर, मानव तनुधारम्
जय स्वामीनारायण
पुरूषोत्तम परब्रह्म, श्रीहरि सहजानन्द,
अक्षरब्रह्म अनादि, गुणातीतानंद
जय स्वामीनारायण
प्रकट सदा सर्वकर्ता, परम मुक्तिदाता,
धर्म एकान्तिक स्थापक, भक्ति परित्राता
जय स्वामीनारायण
दशभाव दिव्यता सह, ब्रह्मरूपे प्रीति,
सुह्राद्भाव अलौकिक, स्थापित शुभ रीति
जय स्वामीनारायण
धन्य धन्य मम जीवन, तव शरणे सुफलम्,
यज्ञपुरुष प्रवर्तित, सिद्धांतम् सुखदम्
जय स्वामीनारायण,
जय स्वामीनारायण, जय अक्षरपुरुषोत्तम,
अक्षरपुरुषोत्तम जय, दर्शन सर्वोत्तम
जय स्वामीनारायण
Swaminarayan Arti Lyrics in English
Jai Swaminarayan, Jai Akshar Purushottam,
Akshar Purushottam Jai, Darshan Sarvottam
Jai Swaminarayan
Mukt Anant Supujit, Sundar Sakaram,
Sarvopari Karunakara, Manav Tanudharam
Jai Swaminarayan
Purushottam Parabrahma, Shri Hari Sahajanand,
Aksharbrahma Anadi, Gunateetanand
Jai Swaminarayan
Prakat Sada Sarvakarta, Param Muktidata,
Dharm Ekantik Sthapak, Bhakti Paritrata
Jai Swaminarayan
Dashbhav Divyata Sah, Brahmarupe Preeti,
Suhradbhav Alaukik, Sthapit Shubh Riti
Jai Swaminarayan
Dhanya Dhanya Mam Jeevan, Tav Sharne Sufalam,
Yajnapurush Pravartit, Siddhantam Sukhadam
Jai Swaminarayan,
Jai Swaminarayan, Jai Akshar Purushottam,
Akshar Purushottam Jai, Darshan Sarvottam
Jai Swaminarayan
About Swaminarayan Arti in English
“Swaminarayan Aarti” is a devotional hymn dedicated to Lord Swaminarayan, the founder of the Swaminarayan Sampraday, a spiritual and religious organization that emphasizes devotion, self-discipline, and service. The aarti praises Lord Swaminarayan’s divine qualities, his supreme form as the Akshar Purushottam (the eternal supreme being), and his role as the ultimate savior and guide for humanity.
The hymn begins with reverence to Lord Swaminarayan as the ultimate divine entity, who is beyond the material world, yet embodies compassion and grace. It describes him as the eternal, merciful, and savior of all, who protects and nurtures his devotees, guiding them on the path of righteousness.
The aarti also highlights Lord Swaminarayan’s role as the dispenser of liberation, establishing the right path of devotion and selfless service for the welfare of society. His teachings are a beacon of light, leading people to spiritual progress and mental peace. Through the aarti, devotees express their gratitude and seek his blessings for inner peace, spiritual enlightenment, and liberation from the cycle of birth and death.
In summary, Swaminarayan Aarti is an expression of devotion and reverence towards Lord Swaminarayan, seeking his divine blessings for a peaceful and prosperous life.
About Swaminarayan Arti in Hindi
“स्वामीनारायण आरती” एक भक्ति गीत है जो भगवान स्वामीनारायण की महिमा का वर्णन करता है। भगवान स्वामीनारायण, स्वामीनारायण सम्प्रदाय के संस्थापक, जो अपने अनुयायियों को सत्य, भक्ति और धर्म के मार्ग पर चलने के लिए प्रेरित करते हैं। यह आरती भगवान स्वामीनारायण के दिव्य रूप की पूजा करती है और उनके आशीर्वाद की प्रार्थना करती है।
आरती की शुरुआत भगवान स्वामीनारायण की स्तुति से होती है, जो अक्षर पुरूषोत्तम रूप में स्थापित हैं। वे दयालु, करुणामयी और भक्तों के परम रक्षक माने जाते हैं। आरती में भगवान स्वामीनारायण के साकार रूप, उनकी शरण में आने से मुक्ति, और उनके द्वारा दिए गए आशीर्वाद का उल्लेख किया जाता है।
यह आरती भगवान स्वामीनारायण के प्रति भक्तों की श्रद्धा और आस्था को व्यक्त करती है। यह उन्हें जीवन के कष्टों और समस्याओं से मुक्ति पाने की प्रार्थना करने का अवसर देती है। भगवान स्वामीनारायण की आरती के द्वारा भक्त अपने जीवन में शांति, समृद्धि और आध्यात्मिक उन्नति की कामना करते हैं।
कुल मिलाकर, स्वामीनारायण आरती एक महत्वपूर्ण भक्ति गीत है जो भक्तों को भगवान स्वामीनारायण की कृपा और आशीर्वाद प्राप्त करने के लिए प्रेरित करता है।